Laborator de metrologie acreditat RENAR

Laborator de Metrologie

  • Etalonati acreditat!
  • Asigurati-va ca echipamentele de masura si control pe care le folositi masoara cu precizie certificata!

    Laboratorul de Metrologie ARC Brasov - acreditat de Organismului National de Acreditare din Romania.

    Oferta pentru Metrologie acreditata

De ce este recomandata etalonarea, verificarea mijloacelor de masura?!

Etalonarea, verificarea mijloacelor de masura va vor ajuta sa castigati bani, sa aveti siguranta masuratorilor efectuate si sa evitati posibilele penalitati ce decurg din nerespectarea legislatiei in vigoare in acest domeniu.

Serviciile de metrologie oferite de echipa noastra sunt menite sa va satisfaca, atat din punct de vedere calitativ cat si valoric, cerintele in domenii aflate intr-o continua expansiune.

Echipa laboratorului de metrologie din cadrul SC ARC BRASOV SRL, are o experienta de 15 ani in domeniu.

Sistemul de management integrat calitate-mediu, aliniat la cerintele standardelor SR EN ISO 9001:2015 si SR EN ISO 14001:2015 impreuna cu Sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale, in conformitate cu cerintele standardului ISO 45001:2018 va garanteaza calitatea si trasabilitatea serviciilor noastre.

Activitatea laboratorului este organizata in baza standardului SR EN ISO/CEI 17025:2018.

Laboratorul are si recunoasterea Organismului National de Acreditare din Romania, domeniile acreditate fiind cuprinse in Certificatul de acreditare nr. LE 031/2020.

 

 

Acreditari si Standarde

Laboratorul are recunoasterea Organismului National de Acreditare din Romania, domeniile acreditate fiind cuprinse in Certificatul de acreditare nr. LE 031/2020
Activitatea este organizata in baza standardului SR EN ISO/CEI 17025:2018 — “Cerinte generale pentru competenta laboratoarelor de incercari si etalonari”.

Laboratorul are implementat un sistem de management integrat calitate-mediu aliniat la cerintele standardelor SR EN ISO 9001:2015 si SR EN ISO 14001:2015, si un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale, in conformitate cu cerintele standardului ISO 45001:2018

Certificate de acreditare in metrologie

 

Competente

Personalul laboratorului are o bogata experienta in domeniu.

Perfectionarea profesionala este asigurata prin instruiri periodice organizate de Fiatest, ROLAB, Institutul National de Metrologie din Bucuresti, institutul National de Metrologie din Slovenia precum si la producatorii de echipamente de masurare.

Specialisti in laboratorul de metrologie ARC
 

Etalonare / Verificare Metrologica

PERIODICITATEA ETALONARII

Specialisti in Etalonare Metrologica Etalonarea consta intr-un ansamblu de operatii care stabilesc o relatie dintre valorile indicate de un mijloc de masurare si valorile corespunzatoare realizate cu ajutorul etaloanelor. Prin etalonare aflam daca mijloacele de masurare utilizate in diverse domenii de activitate si-au pastrat caracteristicile de functionare, stabilite de producator. Acest lucru este esential in mentinerea calitatii produselor realizate sau al serviciilor prestate. Astfel, constatarea facuta in urma etalonarii ca aparatul nu este corespunzator, deschide posibilitatea efectuarii unor lucrari de ajustare, pentru a-l readuce in parametrii initiali. In urma etalonarii, laboratorul intocmeste certificatul de etalonare care contine valorile obtinute in timpul masurarii si incertitudinile de masurare aferente.

Etalonarea poate fi solicitata la achizitionarea mijlocului de masurare sau periodic, la anumite intervale de timp. Exista standarde de calitate (ISO 9001, ISO 2200 (HACCP)), reglementari tehnice din diverse domenii de activitate (energetic, automotive) care prevad obligativitatea etalonarii echipamentelor de masurare utilizate, la intervale specificate. Determinarea intervalelor de etalonare a aparatelor de masurare intra in responsabilitatea fiecarui utilizator. Exista o serie de factori care influenteaza stabilirea intervalului de timp dintre doua etalonari, si anume:
-riscul ca un aparat de masurare sa depaseasca limita maxima a erorii admise cand se afla in uz;
-costurile unor corectii care trebie efectuate atunci cand se constata ca aparatul de masurare nu a fost adecvat o perioada mai lunga de timp;
-tipul aparatului- caracteristicile tehnice ale acestuia;
-recomandarile producatorului;
-conditiile de utilizare (temperatura, umiditate, vibratii, substante toxice etc.);
-frecventa utilizarii;
-cerintele de exactitate ale aplicatiei;

Ghidul ILAC-G24 (OIML D10) vine in sprijinul utilizatorilor de aparatura de masura in acest sens.

 

VERIFICAREA METROLOGICA

Exista o categorie de mijloace de masurare care se supun unei alte metode de verificari. Este vorba de mijloacele de masurare care sunt utilizate in domenii de interes public privind sanatatea si siguranta populatiei, ordinea publica, protectia mediului, protectia consumatorilor, perceperea taxelor si impozitelor si corectitudinea tranzactiilor comerciale, care afecteaza direct sau indirect viata cetatenilor . Aceste categorii de mijloace de masurare se supun controlului metrologic legal prin verificare metrologica. Documentul eliberat este buletinul de verificare metrologica.

Aceste categorii de aparate sunt mentionate in „LISTA OFICIALA a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O-2012. Aceasta lista contine si periodicitatea verificarii metrologice care trebuie respectata obligatoriu.

 

Pentru suport tehnic, discuta cu specialistul nostru

ing. Dragos Rotaru

0731 025 893